Geef je carrière een boost! Kennis vermenigvuldig door te delen

Bij TransitiePartners investeren wij voortdurend in mensen. Onze mensen zijn tenslotte ons goud. Wij geloven dat onze mensen succesvol zijn, omdat ze de hele keten van het sociaal domein kennen. Van beleid tot bedrijfsvoering, sturing en bekostiging. Daarom hebben we de TP-Academy opgericht. In deze opleiding komen allerlei inhoudelijke onderdelen aan bod. Van beleid en bestuursadvisering tot contractmanagement en inkoop. De opdrachten die je doet tijdens de opleiding passen we zoveel mogelijk in je dagelijkse praktijk in, zodat je het resultaat van je opleiding gelijk kunt gebruiken in je werk.

Onze nieuwe collega’s Kim Sannes en Rebecca Meershoek hebben de TP-Academy gevolgd en delen dit keer hun ervaringen. We zijn benieuwd wat zij hebben geleerd en met hun nieuwe kennis gaan doen!

Hoi Kim en Rebecca. Welke module of cursus hebben jullie onlangs gevolgd?
Kim: Ik heb de ‘Carrière boost’ bij TransitiePartners gevolgd. Voor mij was het tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik wilde iets met mijn wensen en ambities doen op zo’n manier dat ik mijn ervaring en kennis uit het sociaal domein goed kon inzetten. De boost maakte het mogelijk om mezelf in een relatief korte tijd onder te dompelen in de wereld van gemeenten en beleid. Het was intensief, maar heel waardevol en inspirerend!
Rebecca: Ik heb de module ‘Beleid maken’ gevolgd. Ik vond het daarbij vooral fijn en waardevol om samen met andere nieuwe collega’s overspoeld te worden met informatie. Zo kreeg ik in heel korte tijd een uitgebreid beeld van allerlei zaken waar ik mee te maken kan krijgen.

Waar ging jullie module of cursus over?
Kim: In twee weken tijd werd ik samen met een groep leuke, nieuwe collega’s klaargestoomd als adviseur sociaal domein. Er kwam van alles aan bod: wetten in het sociaal domein, hoe een gemeente en de financiering in elkaar zit, de inkoop en contractmanagement. Maar ook hoe belangrijk data hierbij is om succesvol te kunnen zijn.
Rebecca: Mijn module ging over wat beleid precies inhoudt, welke soorten beleid en beleidsinstrumenten er zijn en hoe dat er in de praktijk uit kan zien. En uiteraard hoe je daarmee omgaat in je werk.
Kim: Bij de boost kwamen ook veel praktische tools langs, zoals het schrijven van beleid, projectplannen en businesscases.

Wat heeft jullie het meeste verrast?
Kim: Er ging een hele nieuwe wereld voor mij open, waardoor alles vooral nieuw en verrassend was! Het was dan ook waardevol om te starten met de LIFO workshop (Life Orientations) Hier kon ik even stilstaan bij wie ik ben: ben ik principieel, doelgericht, sociaal of procedureel? En hoe zet ik dat bewust in tijdens bijvoorbeeld een gesprek met de opdrachtgever? Een belangrijk element hierbij was om te herkennen hoe je gesprekspartner in elkaar zit en hier een goede inschatting van te kunnen maken, zodat je goed aan kunt sluiten bij een gesprek.
Rebecca: Ik vond het een leuke constatering dat ergens geen beleid op maken, óók beleid is! En het onderscheid tussen politieke visie en analytische visie vond ik interessant, omdat die twee soms bewust of onbewust door elkaar gehaald worden.
Kim: De workshop zakelijk tekenen vond ik ook erg inspirerend en vooral bijzonder, omdat je ziet en merkt wat de impact van iets visueel maken is op hoe je informatie opneemt en onthoudt. Daarnaast waren er momenten van presenteren, zoals een businesscase en wetten in het sociaal domein. Het was telkens weer verrassend hoe snel je een onderwerp eigen kunt maken om anderen daarin mee te nemen en bovenal van elkaar te leren.

We zijn uiteraard heel erg benieuwd wat de TP-Academy jullie gebracht heeft!
Kim: De boost stond voor mij iedere dag weer in het teken van het opnemen van nieuwe informatie. Ik was wel bekend met projectmanagement, maar ik werd erg enthousiast van de door transitiepartners ontwikkelde methodiek DAPPER. Deze methodiek, deels gericht op het verzamelen van data, geeft nog meer verdieping. Het gaat er bij het opzetten en leiden van een project niet alleen om dat het uitvoerbaar en op dat moment succesvol is, maar ook dat het beklijft. Op die manier kunnen de betrokken partners het zich eigen maken om het een succes te laten blijven.
Rebecca: Ik heb al wat ervaring met beleid maken, maar ik had nog niet eerder op deze manier stilgestaan bij het totaalplaatje. Dat komt misschien ook, omdat beleid er bij verschillende overheden heel anders uit kan zien. Het is fijn om dit als basis te hebben.

Wat interessant! En weten jullie al hoe jullie dit toe gaan passen in jullie werk?
Rebecca: Het is goed om af en toe bewust stil te staan bij wat voor soort beleid je eigenlijk aan het maken bent en waarom. Als je ergens tegenaan loopt, kan het je helpen om problemen te begrijpen. Maar ook als er (nog) niks aan de hand is, helpt het je om voorbereid te zijn op mogelijke problemen die zich later voor kunnen doen.
Kim: De carrière boost bestond alleen maar uit handvaten, tools en informatie die je toe kunt passen als adviseur! Ik kijk dan ook met veel enthousiasme uit naar mijn eerste opdracht bij de gemeente Veenendaal, zodat ik de opgedane kennis kan toepassen in de praktijk.

Welke kennis zou je graag willen meegeven aan andere collega’s uit het veld?
Kim: Wat ik vooral een waardevol en zeer essentieel aspect vind bij het maken van beleid of het leiden van een project, is dat je voor ogen houdt voor wie je dat schrijft en met welk doel. Data is hier vanaf het voortraject tot aan de evaluatie essentieel bij. Zo heb je helder wie de beoogde doelgroep is, wat de huidige situatie is en waar je naartoe wilt. Het betrekken van de doelgroep, belanghebbenden en stakeholders om data nog meer aan te laten sluiten bij een project of beleid, maakt dat het gedragen wordt en je echt bijdraagt en het verschil kan maken.
Rebecca: Er is vaak heel uitgebreid nagedacht over bepaalde woorden in beleid en visie. Mocht je dus een opmerkelijk woord tegenkomen, dan kan het interessant zijn om uit te zoeken waarom daarvoor gekozen is!

Willen jullie nog wat delen?
Kim: De gedrevenheid en de passie waarmee directeuren Melle en Marcel deze carrière boost hebben vormgegeven om écht te investeren in nieuwe collega’s, heeft mij aangenaam verrast. Petje af!

Dat is fijn om te horen! En jij, Rebecca?
Rebecca: Ik vond het fijn om in hele korte tijd een vrij uitgebreid beeld te krijgen van allerlei zaken waar je mee te maken kunt krijgen. Door de module samen te doen, kreeg ik ook wat mee van de verschillende achtergronden en uiteenlopende kennis en ervaring die iedereen bij zich draagt.

Wil jij ons team komen versterken en heb je ook wel oren naar deze TP-Academy? Laat dan je gegevens hier achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op

Deel dit bericht

Demo aanvragen