Jubileumreeks: Oud collega Bram

Oud-collega’s: Bram

Dit jaar, in 2021, bestaat TransitiePartners 10 jaar. Dat is reden voor een feestje. Het feestje laat nog even op zich wachten, maar in de tussentijd vieren wij ons tweede kroonjaar met een aantal artikelreeksen. Een van deze reeksen is een interview met oud-collega’s van TransitiePartners. Waarom zijn zij destijds bij TransitiePartners zijn gaan werken, wat hebben zij geleerd en hoe kijken zij op hun tijd bij TransitiePartners terug?

Het eerste interview binnen deze reeks is met Bram van den Berg. Hij kwam in een zoektocht naar een meer maatschappelijk betrokken baan met een hart voor data in 2018 bij TransitiePartners terecht. Als data-analist heeft Bram opdrachten gedaan voor gemeente Heerhugowaard en Veilig Thuis. Ook heeft Bram geholpen bij het opzetten van Waar Staat Je Zorgaanbieder, de tool van TransitiePartners om inzicht te krijgen in de financiële status van een zorgaanbieder.

Gedaan: de meerwaarde van data

Bram wilde graag inzicht verschaffen in het sociaal domein. Het duiden en analyseren van data met een positieve invloed heeft op de maatschappij. Dit heeft hij bereikt voor gemeente Heerhugowaard. Want Bram bouwde een dashboard (een centrale plek waar data overzichtelijk samen komt) om inzicht te krijgen op het gebruik van jeugdhulp in de gemeente. Een ingewikkelde, maar leuke klus! Want welke data gebruik je, is de data betrouwbaar en hoe breng je dat overzichtelijk samen? Het dashboard gaf de gemeente meer grip en sturing op het zorggebruik in de gemeente. Ook bij Veilig Thuis zette Bram een dashboard op, wat leidde tot meer inzicht en grip op de tekorten en wachtlijsten voor jeugdhulp.

De meerwaarde van TransitiePartners? Bram: “TransitiePartners vind ik top omdat ik vind dat zij beleid goed handen en voeten kunnen geven. Een data-analyse is een goed begin en geeft zeker aanwijzingen voor richtingen, maar is een klein onderdeel in het verhaal. Door kennis van bedrijfsvoering en contractmanagement kunnen ze het goed vertalen naar de praktijk.”

Geleerd: praktisch kijken naar (beleids-)problemen

Bij TransitiePartners heeft Bram de complexiteit van het sociaal domein leren waarderen, en dat wij door middel van samenwerking het sociaal domein verder geholpen kan worden. Hiernaast ziet Bram ook dat er (te) lastig gedacht wordt. Hij heeft gezien dat gemeenten soms blijven hangen in beleidsparadigma’s, maar dat deze soms op te lossen zijn door de bedrijfsvoering te vernieuwen en te versimpelen. Bij TransitiePartners heeft Bram geleerd dat goed beleid werkt als het geïntegreerd kan worden met een praktische ‘hands on’ mentaliteit. Soms is er naast een beleidsplan een praktische oplossing nodig. Dat is ook wat Bram bij zijn huidige werk nog steeds toepast: praktisch naar een beleidsthema kijken. Dit is een eigenschap die hij bij de meeste van zijn oud-collega’s terugziet: een pragmatische houding.

Ervaren: vrijheid en zelfstandigheid

Bram kijkt terug op zijn tijd bij TransitiePartners als een leerzame periode. Hoewel het niet meer zijn werkgever is, raadt hij mensen binnen het sociaal domein nog steeds aan om voor TransitiePartners te komen werken.  “Vooral als je al kennis hebt van data of beleid binnen het sociaal domein en als je van zelfstandigheid en vrijheid houdt. Tegelijkertijd: de vrijheid en het vertrouwen die je als werknemer bij TransitiePartners krijgt komt ook met een verantwoordelijkheid die bij je moet passen. Je moet je eigen opdrachten zoeken en je bent veel alleen op pad, er wordt veel zelfstandigheid van je verwacht. Wel heb je hierin alle vrijheid om hier zelf keuzes in te maken.”

En nu?

Inmiddels werkt Bram bij het NJI. Hij houdt zich bezig met samenhangend jeugdbeleid. Hoe kan het hele brede jeugdveld optimaal functioneren? In het bijzonder op het gebied van kosteneffectiviteit van onder andere beleid en jeugdhulp. Vanuit het NJI ondersteunt hij ook raadsleden van gemeenten als zij vragen hebben over jeugdbeleid. Hiernaast maakt Bram onderdeel uit van de corona werkgroep van het NJI waar professionals, gemeenten en ouders worden voorzien van relevante informatie rond de corona maatregelen en de effecten op de jeugd. Hij heeft dus zeker het sociaal domein en de data-analyse nog niet achter zich gelaten.

Deel dit bericht

Demo aanvragen