Onze opleiding

Opleiding adviseur sociaal domein

Vanaf januari 2020 gaat de opleiding adviseur sociaal domein weer van start. Meld je vandaag nog aan via het aanmeldformulier!

Het sociaal domein verander je niet vanaf het papier. Verandering moet je natuurlijk mooi opschrijven, maar het belangrijkste is verandering uitvoeren. Daarom werken wij als adviesbureau het liefst op het snijvlak van inhoud en bedrijfsvoering. Wij trainen je niet alleen in het maken van beleid, maar ook in processen als inkoop en aanbestedingen, financiën en meer. De beste adviseurs schrijven namelijk niet alleen goed beleid, maar weten vooral hoe je het effectief regelt! 

Wat biedt onze opleiding? Je werkt gedurende een half jaar aan alle essentiële kennis en vaardigheden onder begeleiding van een vaste coach. Je leert het vak van docenten uit de praktijk: ervaren adviseurs in het sociaal domein. 

Inhoudelijk ligt het accent in de opleiding op Jeugd en de Wmo. 

Wat? 

Inhoudelijk komen in de opleiding verschillende onderdelen aan bod, waaronder:

  • Een algemene introductie in het sociaal domein. Hierin staat de inhoud centraal. Waar gaat het sociaal domein precies over? We behandelen bijvoorbeeld de wetten. Wat staat er? En waarom?
  • De overheid als werkomgeving. Hoe werkt een gemeente? Hoe werkt het Rijk en de financiële stroom van Rijk naar gemeente? Wat zijn de ins- en outs van regionale samenwerking?
  • De bedrijfsvoering van het sociaal domein. Hoe krijg je grip op de bedrijfsvoering? Hoe zitten de financiën in elkaar? Hoe werkt de planning & control cyclus? Hoe vertaal je beleidsdoelen naar inkoop en contractmanagement? Hoe werkt monitoring?
  • Het laatste onderdeel is misschien wel het leukste. We zoomen in op jouw werkomgeving. Je maakt met jouw kennis en skills een businesscase voor jouw werkomgeving en lost daarmee een concreet probleem op!

Voor je persoonlijke effectiviteit zijn vaardigheden minstens zo belangrijk als inhoudelijke kennis. Daarom trainen en coachen we je ook op schrijfstijl, analyses en meer. Daarbij houden we rekening met de leerdoelen die jij hebt. Waar we onder andere mee aan de slag gaan:

  • Gespreksvaardigheden: hoe kan je je boodschap het beste overbrengen in gesprekken met je wethouder en/of je manager?
  • Adviesvaardigheden: hoe bouw je een advies op en onderbouw dit met argumenten?
  • Omgevingsbewustzijn: met welke typen bestuurders, collega’s en leidinggevenden heb je te maken en hoe zet je je kwaliteiten in als je met hen samenwerkt? Hoe maak je een omgevingsanalyse en hoe gebruik je deze om succesvol te zijn?
  • Tot slot werken we aan je schrijf- en presentatievaardigheden.

Persoonsgegevens

Organistie

Factuuradres (indien afwijkend van bedrijfsadres)

Facturatiegegevens

Toestemming verwerking persoonsgegevens

Hoe en wanneer? 

De opleiding start met een intakegesprek over jouw ambitie en leerdoelen. De plenaire bijeenkomsten zijn op vrijdagen. De eerstvolgende opleiding start in april 2020. 

Tussendoor werk je aan je ‘huiswerk’ en heb je een gesprek met je coach. Na afloop van de opleiding ontvang je een certificaat van deelname.

Studiebelasting?

Naast de maandelijkse bijeenkomst van één dag kun je rekenen op ongeveer een halve tot een hele dag per maand voor het maken van de opdrachten.

Waar?

De bijeenkomsten vinden plaats in het Van der Valk hotel in Breukelen. Deze locatie is uitstekend bereikbaar met zowel het openbaar vervoer als de auto. Eten en drinken gedurende de dag, inclusief lunch, zijn bij de prijs inbegrepen. 

Investering?

De opleiding kost € 2.995,- per deelnemer (excl. btw). Bij een voldoende aantal deelnemers, kunnen wij onze opleiding ook incompany aanbieden. 

Meer weten?

Heb je interesse? We geven je graag meer informatie, dus neem gerust contact met op met Maaike van Zwieten.