Werken als ervaren adviseur – door Maaike van Zwieten

Het werk als adviseur in het Sociaal Domein is heel afwisselend en verveelt nooit. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik mijn werk de afgelopen jaren ook nog eens mag doen als extern adviseur Sociaal Domein bij het mooiste adviesbureau van Nederland: TransitiePartners. In deze blog vertel ik jullie graag wat er zo leuk is aan mijn werk. En natuurlijk hoop ik een paar mensen enthousiast te maken om hetzelfde te gaan doen.

Waarom het sociaal domein: Zelf ben ik ooit min of meer toevallig terecht gekomen in het sociaal domein. Begin 2012 startte ik als ‘beleidsregisseur jeugd’ bij een kleine gemeente. Dit was één maand nadat formeel bekend was geworden dat de jeugdzorg per 2015 overgedragen zou worden aan gemeenten: de decentralisaties. Al vanaf mijn eerste kennismaking met het sociaal domein, heeft dit veld mij bijzonder geboeid. Het is niet alleen een belangrijk veld, want als het gaat om gemeenten, beslaat het sociaal domein 40-60% van de begroting. Maar het gaat ook hele essentiële onderwerpen: de hulp en ondersteuning aan de inwoners van de gemeente waarvoor je werkt. Het gaat om opa’s, oma’s, zonen, dochters, ouders en buren die het nodig hebben om zo snel mogelijk weer (of nog zo lang mogelijk) zelfstandig verder hun leven te kunnen leiden. Tegelijkertijd is het een sector waar veel te winnen en verliezen valt in de politieke dynamiek en met veel kansen voor innovatie!

Waarom extern adviseur: Na een aantal jaar als ambtenaar te hebben gewerkt, heb ik de overstap gemaakt naar interim-advies. Ik werk als senior beleidsadviseur of projectleider voor gemeenten aan lokale projecten of in de regionale samenwerking. Er valt hier veel ‘te brengen en te halen’ zoals ze dan zeggen in algemeen beschaafde managementtaal. Ik breng mijn ervaring en netwerk mee en kan die ik toepassen in de gemeente waar ik op dat moment werk. Tegelijkertijd leer ik ook hoe het in een, voor mij, nieuwe gemeente of regio gaat, of hoe zorgaanbieders zaken anders aanpakken. Hierdoor kan ik hetgeen wat ik weet beter op waarde schatten: dat waar ik eerder kritisch op was, kan ik beter waarderen en sommige zaken die ik voor waar aannam, blijken toch anders en beter te kunnen. Eigenlijk creëer je een soort gewenste vicieuze cirkel van kennis en netwerk opbouwen. Ook wel een steile leercurve genoemd in de kantoortuin 😉.

Waarom Transitiepartners: Om te beginnen zou mijn werk maar half zo leuk zijn als ik bij een ander bureau had gewerkt dan TransitiePartners. En ik kan het weten, want ik heb in het verleden ook bij een ander groot adviesbureau in de publieke sector gewerkt. Natuurlijk zijn er de pluspunten van de inhoudelijke expertise die we in huis hebben, het verbinden van de inhoud met bedrijfsvoering en data-analyse, de vrijheid om jouw functie zelf invulling te geven en het gezamenlijk bouwen aan de ontwikkeling van de organisatie zelf. Dit is natuurlijk belangrijk, maar uiteindelijk gaat het ook in je werk, net als in je privéleven, om hoe wel met elkaar omgaan. Dat maakt TransitiePartners uniek! Je bent deel van het team: zoek je een opdracht, dan kijken we allemaal voor je mee. Ondertussen werk je mee aan opdrachten met collega’s zodat je veel onderling uitwisselt en diverse opdrachten doet. Maar vooral alles binnen het redelijke: opdrachten zoeken we niet te ver weg, targets hebben we wel, maar zijn duidelijk afgesproken en goed haalbaar.

Nieuwsgierig geworden? Dan heb je geluk, we zoeken nog collega’s

Deel dit bericht

Demo aanvragen