Werken als startend adviseur – door Renske Goldhoorn

Ik ben gelijk uit de collegebanken bij TransitiePartners aan de slag gegaan. Voor mij was het gaandeweg mijn studie duidelijk geworden dat ik binnen het sociaal domein wilde werken. Aangezien ik toen nog heel jong was, veel wilde leren en verschillende plekken wilde zien, was ik er ook snel achter dat ik bij een adviesbureau wilde werken. Na gesprekken bij zowel grote als kleine bureaus, kwam ik erachter dat een kleiner bureau meer bij mij past. Mooie opdrachten die je (soms met een beetje hulp) gelijk zelf mag uitvoeren.

Waarom het sociaal domein: Gedurende mijn studie raakte ik steeds meer geïnteresseerd in welzijn. Niet per se in de één-op-één hulpverlening, maar vooral de rol van welzijn en hoe dat vorm krijgt. Hier kwam het sociaal domein voor het eerst om de hoek kijken. Een enorm breed werkveld met veel expertises en vooral heel veel belangen. Vanuit het gemeentehuis wordt keihard gewerkt om ervoor te zorgen dat kansengelijkheid wordt bereikt en iedereen de (laagdrempelige) hulp krijgt die nodig is.

In 2015 werd een groot deel van dit domein op het bordje van de gemeente neergelegd. In veel gevallen moesten gemeenten zonder de nodige expertise en informatie een topprestatie verrichten. Naar dit proces, op bestuurlijk en politiek vlak, heb ik onderzoek gedaan tijdens mijn master. Na verschillende gesprekken met wethouders en ambtenaren wist ik zeker dat ik iets bij wilde dragen aan de transitie.

Waarom extern adviseur: Toen ik wist dat ik binnen het sociaal domein wilde werken, zag ik het niet zitten om voor langere tijd op één werkplek te gaan werken. Ik vroeg mij af of dit wel de juiste manier was om het sociaal domein te leren kennen en erachter te komen wat mij het beste past. Gelukkig zijn er werkgevers waarbij je bij verschillende opdrachtgevers komt, met verschillende opdrachten, op verschillende vlakken van het sociaal domein. Dat is bij een extern adviesbureau.

Waarom TransitiePartners: Veel grotere bureaus bieden traineeships aan: leerplekken waarbij je andere adviseurs assisteert en zo de knepen van het vak leert. Een hele goede manier om kennis te maken met een werkveld. Dit was alleen niet helemaal wat ik voor ogen had. Ik wilde graag bij een klein en hecht bureau werken waarbij de lijntjes kort zijn, kennis wordt uitgewisseld en een vlakke organisatiecultuur is. Dat heb ik in TransitiePartners gevonden. TransitiePartners wilde mij, zonder enige werkervaring en vers uit de collegebanken, graag een kans geven om mijzelf te ontwikkelen. Dat ging heel snel doordat ik al snel eigen opdrachten en onderzoeken mocht doen. Daarnaast heb ik veel geleerd van de expertises van mijn collega’s en kreeg ik de interne opleiding tot junior adviseur aanboden.

Hoe is het om een junior adviseur te zijn? Het is erg leuk om een junior adviseur te zijn. Toen ik net in dienst kwam bij TransitiePartners werd er uitgebreid gezocht naar opdrachten. Niet veel gemeenten lijken op zoek te zijn naar iemand die hen komt adviseren zonder werkervaring. Terwijl je zoekt naar een opdracht leer je in een korte tijd enorm veel over alle aspecten over het sociaal domein. In de tussentijd liep ik mee met collega’s, deed ik onderzoeken en vervulde ik korte opdrachten. Dit geeft je een basis voordat je zelf aan een ‘eigen’ opdracht begint.

Tijdens de eerste paar opdrachten gaat de ontwikkeling in een rap tempo verder. Je vergaart niet alleen informatie over de dossiers waar je op opdracht verantwoordelijk voor bent, maar je koppelt deze ook aan de dossiers van collega’s van TransitiePartners. Door die kruisbestuiving leer nog veel meer. Je professionaliseert en voordat je het weet heb je er een jaar op zitten en weet je een stuk beter wat je kan en wilt als adviseur. Op naar de volgende opdracht!

Heeft Renske’s verhaal je nieuwsgierig gemaakt? Lees meer over werken bij TransitiePartners!

Deel dit bericht

Demo aanvragen